La Moixiganga
La Moixiganga de Vilafranca és un ball de la Festa Major de Vilafranca del Penedès (Alt Penedès) que va ser recuperada el 1985, des de llavors ha sortit cada any per la Festa Major de Vilafranca. L’any 2010 la Moixiganga va celebrar els 25 anys de la seva recuperació i el 2013 es varen celebrar 300 anys de la primera referència històrica del ball.
Aquest ball tant important per a les processons vilafranquines representa els misteris de la Passió de Jesús a través de quadres, concretament 9. Els noms dels misteris són: l’Oració a l’hort, l’Assotament, La Coronació, El Camí del Calvari, La Creu, La Figuereta, El Davallament de la Creu, La Palma del Martiri i La Resurrecció. A part de les 9 representacions també trobem dos quadres no religiosos: El Pilar i Santa Maria.
La moixiganga la componen entre 23 i 27 figurants. Tots ells vestits amb roba blanca: bombatxos, camisa i armilla amb detalls vermells. Barret de cotó al cap amb cinta vermella que li dona la volta i una escarapel·la també de color vermell situada a la part exterior de la banda de cada ballador. Corbatí de color negre, espardenyes de vetes blanques i mitjons fins als genolls, blancs també. A la mà hi porten un ciri, cada fila el porta a la mà que els queda a la part exterior, els de la dreta a la dreta i els de l’esquerra a l’esquerra. La diferència entre el Crist i la resta de components, és que el cap de colla porta els detalls de color morat i no vermells (corbatí, armilla i barret), a més, aquest tampoc porta ciri.
Anys després de la recuperació, hem realitzat nombroses sortides arreu del principat, on sempre hem representat de forma digna els misteris de la moixiganga de Vilafranca. Hem estat a Barcelona, Tarragona, Valls, Sitges, Vilanova i la Geltrú, Martorell, Banyeres del Penedès, Agramunt, l’Hospitalet del Llobregat, d’entre altres. També hem viatjat arreu dels Països Catalans, com és el cas de la població d’Algemesí.